Oto, jakie złoto można znaleźć przy zejściu na plażę nad Bałtykiem. Rokitnik mało znana i nie doceniana roślina. Posiada masę cennych właściwości w tak ogromnych ilościach, że wyprzedza wszystkie modne w ostatnim czasie egzotyczne jagody.
Posiada 190 składników czynnych w tym:
- witaminy A, B, C, D, E, P, K
- 24 mikroelementy
- 18 aminokwasów
- 22 kwasy tłuszczowe w tym omega 3, 6, 9 i 7
- 36 różnych typów flawonoidów
- 42 typy lipidów
- fenole
Dla przykładu rokitnik zawiera 10 razy więcej witaminy C niż cytryna i 2,5 razy więcej niż czarna porzeczka. I niezwykła właściwość rokitnika: pod wpływem obróbki termicznej witamina C nie ulega degradacji, gdyż roślina nie posiada enzymu rozkładającego tę witaminę.
Omega 7 występuje głównie w mięsie, natomiast ze względu na obróbkę termiczną jakiej poddajemy mięso, jest mało stabilna. Obecna w owocach rokitnika obniża poziom glukozy i trójglicerydów we krwi. Omega 7 przyspiesza regenerację komórek beta trzustki i tym samym wspomaga produkcję naturalnej insuliny.
Głównym czynnikiem XXI wieku, wywołującym choroby jest stres. Tu z odsieczą nadciąga właśnie rokitnik Zawiera serotoninę i tryptofan, które są zastrzykiem pozytywnej energii i niwelują stres.
Rokitnik to dużo więcej:
- silny antyoksydant – opóźnia proces starzenia ale również chroni przed nowotworami
- zdrowe serce i doskonałe krążenie – zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia układ immunologiczny
- wspomaga układ trawienny oraz leczy choroby żołądka, dwunastnicy i trzustki
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- doskonały środek dla rekonwalescentów i osób po chemioterapii
Jednym słowem istne złoto Warto sięgać po tak naturalną porcję zdrowia.